Rodina nandovye

Rodina nandovye - je ... Jaká je rodina nandovye?

Ordinární ndu (Rhea americana). U tohoto ptáka jsou peří v horní části hlavy, krku, occiputu a přední části prsou černé, stejně jako štětiny na uzdě; střední část krku je žlutá; hlava, tváře a spodní krk jsou světlejší, olově šedé; vzadu, obě strany hrudníku a křídla jsou hnědošedá. Nahé části obličeje jsou maso-barevné, zobák je šedo-nadržený a nohy jsou šedé. Oči jsou perleťově zbarvené. Žena se vyznačuje světlejším zbarvením peří na zádech a přední části prsou. Muži mají následující rozměry: délka 1, 5 m, rozpětí křídel asi 2, 5 m. Stará žena, kterou zkoumá princ von Vid, byla dlouhá 1, 38 m a 2, 2 m v rozpětí křídel.
Oblast distribuce nandu zaujímá stepiště Jižní Ameriky. Jeho domoviny by měly být považovány za pampy mezi Atlantským oceánem a Cordillery, jižně od brazilských lesů a Patagonie včetně.
Jako skutečný stepní pták se nandou vyhýbají hory a panenské lesy; ale v kopcovitých oblastech je stejně běžné jako na pláních a dychtivě navštěvuje myrtvu a palmové háje, které jsou vzácné v travnatém moři. Mezi pampy a stepy existuje jen málo míst, kde není absolutně nandoo.
Jeden muž žije současně s pěti nebo sedmi ženami jako samostatná rodina a chrání oblast, kterou si vybral z invaze jiných ptáků stejného rodu.Nicméně poté, co hnízdící póry Rhea několik rodin se spojily, a v té době viděl stáda se skládá z 60 nebo více kopií.
Nanda výborný běžec, který může nosit dolů a zmást nejlepšího koně, protože nejenže běží rychle, ale zároveň dělá mimořádnou hbitost nejúžasnější skoky. V době lásky se stává obzvláště živým, den a noc je v pohybu. Během období sucha je jako každý jiný zvíře v odpoledních hodinách tři nebo čtyři hodiny tráví na dovolené, ale s nástupem chladných nocí tvořených ztracený čas, i když je to ze strany dnešních zvířat. Jeho obvyklý krok, podle Beckka, je 50-60 cm; když kráčí, rozšiřuje křídla, pak velikost každého kroku dosáhne celého metru; Během pronásledování dělá skoky 1, 5 m, a tak rychle přeskupí nohy, není tam žádný způsob, jak rozlišovat mezi jednotlivými kroky. Spuštění z ochotně Cove, nandu, často neočekávané, ale změní se na přímce v úhlu 20-25 °, s vysokým výtahy jedno křídlo a druhý se krátí. A pak znovu, jako blázen, začne běhat dál. Rozštěp šířka 3 metry, skočí bez jakéhokoli napětí, pouze jednou před seskokem, vsparhivaya křídla. Prudké břehy jsou však pečlivě vyloučeny, protože je pro ně obtížné vylézt. Darwin hlásí, že viděl, že nandoo pluje dvakrát přes řeku Santa Marta.
Název tohoto ptáka uděleného jí indiány, vyjadřuje daleko raznosyaschiysya uzdravovat zvuk, který produkuje samce při páření. A poté, co záležitost póry obou pohlaví vyzařovat pískavý zvuk, pak roste, pak klesá, oni zřejmě přivolat navzájem.Nestléci písknou jako mladí černohlávek. V hněvu se nandoo chortí velmi zvláštním způsobem, který nelze popsat.


Ordinární nandu (Rhea amerieana)
Kromě vkusu jsou všechny vnější smysly nundu ostré; jejich duševní schopnosti nemohou být nazývány bezvýznamnými. Podle Beckingu může tento pták pozorně sledovat vše, co se děje, a dokonale se přizpůsobuje okolnostem. Co nejblíže bydlišti mírové kolonistů, kteří nikdy se nedotýkejte Rhea, stane se tak důvěřivý, že prochází mezi koně a dobytek, a od lidí a psů shunned, pokud na silnici. Ale se strachem, že utekl z gaucho a používá všechny své mazlení, aby se vyhnul jeho pohledu. Tento pták se nikdy nevrátí v blízkosti obydlí domorodců, s výjimkou určitého odstupu, mezi svými dobytky. Mnohem častěji se ndu nachází mezi stádem plachého jelena pampas. Jak noundu, tak i jelena střídavě zvedají hlavu nahoru, aby se rozhlédli a najednou zjistili nejmenší nebezpečí. Davy Indů vedou Ndudu do nepopsatelné hrůzy; on jí utíká, aniž by se ohlédl zpátky, často po celé hodiny, infikoval strach s ostatními stádami, které také vyběhly a odnášely dokonce i koně a dobytek.
Hunter leze na ptáka na závětrné straně a ležel na břiše, mávaje kapesníkem ve vzduchu, přinášet to její pozornost. Být mimořádně zvědavá, není schopná odolat pokušení, více se seznámit s neznámým fenoménem. Zvědavost překonává podezření, a lovec brzy budou moci vidět, jak se celá rodina s mužem v čele, natahovat krk a jemně působí proti němu.Současně se nandu náhodně odkloní od cíle, lehce se otočte na stranu nebo zastavte na chvíli, dokonce i paste; Ale jestli je lovec z pacienta, po chvíli počká, až se k němu konečně přiblíží ptáci pár kroků.
S nástupem jaře v jižní polokouli, to znamená, že v říjnu, samčí nandu, která je již v druhém roce svého života se stává schopné rozmnožování, shromažďuje kolem něho jsou obvykle tři až sedm samic, ve vzácných případech, delší a vyhání z jeho okres všech ostatních mužů, obdařil je údery zobáku a křídel. Před samic Udělal nejbláznivější pohyby orgán: kráčí sem a tam, široce rozpouštění a zavěšení křídla, pak najednou nastartuje cvalem s udivující zručnosti. Potom nálada krok, a s vědomím důstojnost hrdě krok vpřed, nebo najednou krčí na zem, a pak se opakuje předchozí hry. Současně vyzařuje hluchý, řvoucí výkřik - obvykle vykazuje znatelné vzrušení. Svou svobodou v této době je někdy touha ukázat svou odvahu a bojovat s jinými muži.
nandu hnízdo je plochá vybrání, uspořádaných v suchu místech, která nejsou záplavových, případně skryté, porostlých bodláky a vysoké trávy. Ve většině případů, nandu jsou drážky vytvořené v Země točí divokých býků, které chtějí dostat zbavit trápení jejich larvy spadnou na zem a s pomocí zadních končetin, soustružení na místě. Není-li taková deprese nalezena, pak muže nandoo sám vykopne na vhodné místo. Vytáhne nežádoucí trávy, pak čekají na dno a stěny z několika stonky a poskytuje možnost dát do ženských 7 až 23 vajec *.V blízkosti hnízda, ve vzdálenosti padesáti kroků, najdete další roztroušená vejce, tzv. Foundlings, které jsou vždy čerstvé hnízdí.
* Nandu - polygamní ptáci. Jeden samec má několik samic, hnízdo, které postaví, ženy položí každý z několika vajec, což vede k tak velkému zdivu.
Vejce se dodávají v různých velikostech, od velikosti husy až po 13 cm v průřezu. Jejich barva je matně žlutě bílá; Vzorek se skládá z malých zelenožlutých skvrn obklopujících velké póry. Ale jakmile jsou vejce vystaveny slunečním paprskům, jak rychle se roztaví a za týden se úplně sněží. Když je hnízdo plné, muž je odebírán pro inkubaci. Ženy se od něj odvracejí, i když se stále drží v hranicích svého bývalého okresu, vyhrál muže. Nandu inkarnuje celou noc a ráno, dokud se rosa neuschne. Opouští hnízdo, dívá se na počasí, v různých časech a jde k pasu. Nejdřív muž neleží velmi pečlivě, při každém podezřelém hluku, který tiše sklouzne z hnízda a zůstane na okraji, dokud nehrozí nebezpečí. Nakonec však velmi pečlivě sedí a opustí hnízdo před nosem jezdce, který téměř kůň vždy děsí. S takovými převraty se stane, že se jedno nebo druhé vejce rozpadne nebo vypadne z hnízda, ačkoli muž obecně léčí vajíčka s nejvyšší mírou šetrnosti.
V jižní Americe první nandu poklop začátkem února, na severu o něco dříve, na jihu později. Rostou překvapivě rychle a za dva týdny dosáhnou výše 50 cm. Ve třetí nebo čtvrté rodině běží už tak rychle, že žádná osoba je nemůže chytit na volném poli; není těžké chytit dřívější, protože jsou během pronásledování pevně přitisknuty k zemi.Asi pět týdnů se kuřata řídí pouze jedním otcem, ale poněkud po sobě se ženy připojí k rodině. Na podzim mladý nandu změní svůj downy outfit na první špinavě žlutohnědé peří. Mladí muži mohou být odlišeni od žen většího růstu; ale v každém stádě jsou nemocné kuřata, které jsou zasaženy jejich fyzickým nedostatkem.
Becking se domnívá, že má maximální věk 14-15 let a věří, že mnozí z nich zemřou jednoduše z senilní poruchy. On je soudce na základě toho, že v zimním období se stalo pro splnění individuálních ptáků odchycených smrtí, zatím žádná stopa - bez vnějších zranění nebo vnitřní otravy - nebyli. Mezi zvířaty má nund několik málo nebezpečných nepřátel; s výjimkou toho, že dospělý nandoo může být zachycen cougarem a liška nebo orel může být odtáhnuta; tyto případy jsou však velmi vzácné; ne často je rabování hnízda.
Indiáni bez obřadu vyzdvihují všechna vejce Nandoo, protože každý z nich je odhadován na 15 kusů kuřecích vajec. Otevírají ostrý konec, uvolňují bílkovinu, která má nepříjemnou chuť, vloží trochu tuku, pepře, sůl a vaří žloutek ve skořápce a neustále se míchá. K svaření tvrdého vajíčka, jak to obvykle dělají Evropané, to trvá 40 minut. Maso nandu hrubě na chuť, jako koně. Ale indiáni to dychtivě jí, zatímco Evropané jedí pouze jemné maso mladých ptáků. Kromě masa se používá čerstvý kapalný tuk; bohužel se brzy zkazí a v žaludku není vhodná ani pro mazání. Z cervikální pokožky ptáků indiáni připravují malé tašky pro domácí použití. Z velice pružných křovin, z nichž jsou vydechnuty vousy, chlapci vytvářejí smyčky pro chytání skrytých slepic; dospělí tkví z nich vynikající silné postroje, stejně jako krásné rohože.Navíc, peří slouží k panicles, a nejlepší a nejdelší - pro dekoraci.
Lov nandoo je prováděn různými způsoby. Indové a gauchos pronásledovali na koních a zabit lasem nebo jed psy ne tolik, aby si hru, ale kvůli potěšení zažít rychlost běhu a vytrvalostních koních nebo správnosti jeho očí a věrnostních rukou. Několik jezdců se shromažďuje pro tento lov. Oni vystopovat ptáka, v závětří krok blíž k ní co nejvíce, pak ať koně klus a cval, pokud nandu nepřichází v neklidné stavu. Lovci se snaží oddělit jednoho ptáka od stáda, které sledují. V krátké době předjíždí to a ten jezdec, který jezdí na levé straně, hodí lasso na krk ptáka; nandu za minutu, jako obrovská koule peří, padá k zemi a utáhněte lano kolem krku síla jeho pádu, je zabit. Pokud si zapomenete vzít prvního jezdce, druhý hází laso, a je-li naočkovány pták nemůže dostat do bažiny, do kterého kůň nepůjde a křoví, kde to není možné házet lasem, pak to musí zahynout. Lov se střelnými zbraněmi vyžaduje spolehlivé, zkušené střelce. Nandu je velmi houževnatý a často s kulkou v těle utíká od lovce. Zraněný nandoo sleduje své stádo, zatímco je schopen tak učinit; když mu síly opustí, padne stranou a zemře.

Život zvířat. - M .: Státní vydavatelství geografické literatury. A. Brem. 1958.