Family klinozubye

Rodina klinozubye - to je ... Co je to rodina klinozubye?

Gatter (Sphenodon punctatus), musíme vzít v úvahu typ speciálního rodiny a člena řádu klyuvogolovyh, je ekvivalentem ještěrčích skupin, hady, krokodýly a želvy a výrazně vynikající z nich. Jedná se o velké, poněkud nepříjemné zvíře, připomínající tvar těla některých iguánů. Hlava čtyřstranný, zkrácený tělo, silné končetiny, přibližně stejná, jako délka těla ocasu stlačeného, ​​trojúhelníkový *, přední a zadní nohy mají pět silné, krátké terete prsty protkána malými a krátkými nehty.
* Chvost hatterie je schopná regenerace.
Nejsou žádné femorální póry. Na zasheyke podél uprostřed zad a podél středu ocasu stoupá přerušena v oblasti ramen a bederní oblasti hřebene, který se skládá z plochých hroty. Malé vločky potažené hlavu, menší, smíšené s větším - těla, velkých obdélníkových plochých desek, umístěných v příčných řadách, - na spodní straně, malé vločky - ocasu, na horní a spodní straně prstů. Váhy celé horní strany jsou zrnité, ty, které pokrývají špatné záhyby pokožky, jsou větší než jiné. Hlavní barva světle olivově zelené, po stranách a končetiny jsou pokryty malé bílé a ležící mezi většími žlutými skvrnami, hřeben zasheyke špičky na zádech a žluté ocas hřeben hnědé hroty.
Při anatomizaci tohoto zvířete se objevují mnohem pozoruhodné a důležité znaky. Kvadrát, na rozdíl od toho, co jsme zjistili ve všech šupinatých plazů, pevně připojených k lebce, přední část lebky je připojena k spánkové kosti oblasti obou můstků, které projdou přes časové fossa. Zuby posílen běžný způsob jeho kořeny na okraji čelistních kostí, avšak s výjimkou změny stejný, ale nenulové dvěma velkými předními zuby, a tak vymazal ze starších zvířat, které oni mají, stejně jako želvy, kousání čelisti hran. Na vnějším okraji palatiny jsou kosti druhé řady zubů. Při zavírání řadu ústí mandibulární zuby mají mezi a paralelně k němu palatal maxilárních sousední zuby. Na každém z nich je někdy jeden nebo dva zuby. Větve spodní čelisti jsou spojeny v přední části chomáčem, podobně jako hady. Obratle jsou vybaveny přední a zadní části trychtýřovité depresí, stejně jako některé obojživelníků a kostnaté a mnoho z nich bylo v fosilních plazů - ichthyosaurs, megalosaur a teleosauridae. Opatřena hlavy kloubu, žebra s uncinate postupy podobnými těm z okrajů většiny ještěrek v tom smyslu, že některé z nich, a to tři páry, jsou připojeny k hrudní kosti, a pak jsou tu jedenáct párů falešných hran.


Kanalizace (Sphenodon punctatus)
, ale spodní konce krátkých žeber jsou připojeny, pak se speciálními úzkými kostí, pánevní ploutve, které leží v podkoží břišní vrstvu a jejich počet a umístění, které odpovídají pozici v příčných řadách vnější břišní scutes a dvojnásobek počtu obratlů a falešných žeber.Jsou tak těsně spojeny s břišními skvrnami, že je lze od nich oddělit pouze pomocí nože. Příčná řada břišní klapky zvířete odpovídá tudíž oddělené Orální rameno hady a ještě více oddělených částí břišní želvy. Hadů a Tuatara je podobný v tom smyslu, že nemá s membránou bubínku a oddělte bubínkové dutiny, a velký bar nahrazuje sluchových kůstek *; Přední končetiny jsou spojeny s hrudníkem pomocí klíční kosti a klenby. Oči jsou velké a mají vertikální žáky.
* bubínky na Tuatara není, a jeho dutina středního ucha je vyplněn tukové tkáně. Navzdory tomu slyší, ale pouze vnímá nízké zvuky 100-900 Hz.
Zadnoprokhodnaya mezera se nachází napříč, stejně jako u ještěrů. Guenter nemohl nalézt mužské orgány kopulace; Hatteria je v tomto ohledu podobná obojživelníkům **.
* * Hatteria je jediný plaz, který postrádá kopulační orgán.
Proto lze říci, že Tuatara má plaz, který je v zásadě podobný ještěrky, ale v některých velmi důležitých vlastností organizace usadil na stupni obojživelné, a rozvíjet další zařízení stejného druhu, které najdeme v želvy a hady ***.
* * * Jedním z původních vlastností Tuatara je jejich tělesná teplota, která se pohybuje v rozmezí od 6 do 13 ° C (v průměru - přibližně 11 ° C).
O rozložení a způsobu života hatterie máme dosud pouze málo informací. Cook to poprvé zmiňuje: „Říká se, že na Novém Zélandu je ještěrka obrovské množství, které jsou dlouhé na 2, 6 metrů a tloušťce člověka, někdy útočit na lidi a jíst.Žijí v norách pod zemí, a zabít je, šíření požáru v přední části otvoru, „****.
* * * * Většina Gutter usadil v norách bouřliváci, vyhánět ptáky.
Pollack také hovoří o tomto zvířeti "Gigantický ještěr nebo guan," říká, "žije především na ostrově Victoria; Některé z nich se nacházejí na ostrovech Bay of Plenty. Domorodci o ní říkají, že jí lidi; ale je to nepochybně neškodná stvoření „*****.
* * * * * Výrazně registrována velikosti Tuatara nepřesahují 75 cm na délku.
Dieffenbach dozvěděl něco víc.“ Byl jsem informován o existenci velkého ještěra, který domorodci jsou nazýváni "tuytera" nebo "nara" a jsou velmi obávaní; Nicméně, i když jsem hledal všechna místa, kde se říká, se nalézá, a nabídl značnou odměnu za dopadení ní, byl jsem schopen se dostat jeden pro jen několik dní předtím, než jsem opustil Nový Zéland. Byla chycena na malém skalnatém ostrově Kareva, ležící v zátoce Plenty asi dvě míle od břehu. Ze všeho, co jsem se naučil, zdá se, že z toho vyplývá, že Tuatara bylo před tím, než obyčejná ve všech ostrovů, žije v norách a často na písečných kopcích nedaleko břehu; Domorodci ji pronásledovali a zabili kvůli maso. Kvůli těmto perzekucí, a také kvůli prasečí dovozu zvířat se stalo tak vzácné, že mnoho starších obyvatel ho neviděl. „
Tuatara, který Dieffenbach přinesl naživu, padl později v Britském muzeu a dal Greyu příležitost představit tento druh vědeckém světě . Po Dieffenbach, v časných čtyřicátých letech tohoto století, několik kopií bylo posláno do Anglie, mrtvý nebo živý, ale v tak malém množství, že Gunter již v roce 1867 by mohl vyjádřit obavu, že Tuatara pravděpodobně muset brzy být zařazen s na vyhynulých zvířat.Bennett později řekl, že toto zvíře žilo až do roku 1851 stále ve značném počtu samostatných ostrovů na uvedeném zálivu, a to zejména v Rurima a Montauk. Jedna společnost úředníci zde chytit za půl hodiny o 40 kopií Tuatara, oteplování se na slunci, od 8 do 50 cm. A konečně, v roce 1869, jeden z těchto plazů je opět uvězněn žije v Anglii, to je přes média Hectora, kteří se zvíře v provincii Wellington na Novém Zélandu. Na tomto případě se dozvídáme, že zvíře hltavě jedl jídlo červy a další hmyz, az Dieffenbach víme, že Tuatara v zajetí velmi pomalý, ale velmi dobrosrdečný a umožňuje dotknout sebe, ne kousání a obecně žádný odpor. V zajetí, říkají, nezanedbávají vegetativní potraviny *.
* Guttery také zná kanibalismus (jíst svůj vlastní druh). V zajetí přežily gatteria až 70 let.
Dokonce i teď, čas od času, s malými ostrůvky východně od Nového Zélandu Severního ostrova jsou přivezeny do Evropy živý nebo mrtvý Gatter, ale stále patří k vzácných živočichů a jsou drahé. **
* * Navzdory ochraně zákona se hatteria opravdu stala velmi vzácnou, její cena se zvýšila ze 40 rublů. po druhé světové válce na 10 000 rublů. v roce 1961. Celkový počet Tuatara, podle Světový svaz ochrany přírody, v roce 1982 činil zhruba 100 tisíc fyzických osob, s největší populací, žijící na ostrově Stefansa, sestával z 50.000 osob (zde dosáhnou hustoty až 480 kopií na 1 ha).

Život zvířat. - M .: Státní vydavatelství geografické literatury. A. Brem. 1958.