Family brhlík

Rodina brhlík - A ... Co je brhlík rodina?

nuthatches, snad bez nadsázky nazvat nejdokonalejší lezeckých ptáků, protože jsou nejen rovné datle, a dokonce i předčí je v této funkci. Nuthatches mají těžké umění vylézt odshora dolů ve vertikální rovině, která, na rozdíl od nich, žádný jiný pták nemůže dělat.
„Jsem zejména proto, že mu divit umění lezení - řekl otec -, že na zařízení nohou a ocasu vidět, že nemůže být datel struktura může sloužit jako druh lezení ptáci své krátké a silné nohy s párovými prsty, vyzbrojených vysoce zakřivené .. drápy, jeho klínovitá, vyrobena z tvrdého elastického peří ocasu, jeho štíhlé dolní části těla - to vše mu dává příležitost se obrovskou rychlostí a jistotou šplhat po stromech všechny její struktura do té míry, řekl o svém jmenování sám, jak se zdá, nemůže být v okrese cokoliv. . To změnilo, aniž by nebránily svobodu lezení mají brhlík vidíme úplně jiný Nohy dlouhé a tři prsty směřující dopředu ,. Jeho tělo je krátká, a ocas se skládá ze slabých a měkké peří, které při lezení nemůže sloužit jako základ . stále brhlík leze jako obratně jako datel, a to nejen ve stromech, ale také stanoví, že často visí hlavou na větvi tak pevně, že se může v této poloze vidět skrz buku a lískových oříšků.Důvod této obratnosti spočívá v uspořádání prstů a drápů. Jeho prsty jsou mnohem delší než dudek a proto pokrývají velkou plochu. Vzdálenost mezi špičkami pazuchů středních a zadních prstů s roztaženými prsty je téměř stejná jako délka těla. Prsty jsou vyzbrojeny obloukovými zakřivenými drápy, ostrými jako jehly, na dolním povrchu jsou podložky. Díky tomuto uspořádání nohou mohou sesuvy půdy zachytit poměrně velký povrch, na kterém je obrovský počet drsností a tedy i podpěrné body. Bradavice na podrážce zřejmě také přispívají k silnějšímu připoutání ke stromu a spojení základen prstů udržuje druhou zbytečnou divergenci a tím zvyšuje jejich sílu. Takový rozdíl v uspořádání orgánů vhodných pro lezení je způsoben skutečností, že metoda stoupání u nuthatches je úplně odlišná od metody lezení.
Štípači vylezou na kmen silně opřený o ocas a drží hrudník od kmene stromu; naopak, spoléhají pouze na nohy a jejich hrudník je oddělen od kmene téměř ve stejné vzdálenosti jako ocas. Schopnost vylézt se stromem a zavěsit hlavu, dolů dolů, je také vysvětlen organizací jeho nohou. Hrudník velmi chytře se zavěšuje s velkým drápem zadního prstu daleko nad ním a přední prsty v tomto okamžiku spočívají na dně a neumožňují tahu těla. Drobík má však za sebou dva prsty, ale jsou od sebe odděleny a velký je směrován více stran než rovný. Přední prsty dudáků jsou kratší než ty, které se nacházejí na hřibu. Pokud by se datel dělal s hlavou dolů na kufru, neměl by mít horní opěrný bod, jako ostřík, jehož zadní prst, nasměrovaný rovně vzadu, je vybaven velkým drápkem.Přední prsty by byly příliš krátké, než by se dabovač mohl držet v takové poloze bez velké námahy. Chvost, který obvykle slouží jako taková důležitá podpora, by v tomto případě mohl pouze zasáhnout. Je zřejmé, že pták, který je schopen stoupat stromy nahoru a dolů se stejnou obratností, nemůže být nakládán jiným způsobem než nuthatch. Vlastnosti jeho nohou umožňují, aby měl třetí pohyb - snadné skákání na větvích a na zemi.
Nejběžnějším druhem, který máme, je obyčejná ostružina (Sitta europea). Horní část těla je olově šedá, dno je rezavě žluté. Prostřednictvím očí po stranách hlavy se táhne černý proužek, který dosáhne krku. Brada a krk jsou bílé; boční, tlusté a dolní krycí ocasní peří kaštanově hnědé; střední ocasní peří jsou popelově šedohnědé a zbytek jsou husté černé s popínavým modříním. Oči jsou lískově hnědé, zobák je černý, barvy nadržený a pod ním je olovnatě šedý. Nohy jsou nažloutlé barvy. drůbež délka asi 16 cm, rozpětí křídel 26, na délce křídla 8 a 4 cm ocasu. Samice má užší pás procházející skrze oči, světlejší dolní část těla a menší hodnotu. Nejprve si myslel, že Evropa zaujímá pouze jeden druh tohoto rodu, na znamení, z nichž jsou stejné jako u výše uvedeného, ​​v současné době téměř vždy rozlišit jako zvláštního druhu brhlík-kočího, který žije ve Skandinávii a severním Rusku. Je delší na výšku, nahoře je modrozelená, zespodu špinavě bílá, na kyčlích červeně červeně; Spodní krycí ocasní peří jsou také lemované rusovočervenou. Jiný velmi podobný druh, ale mnohem menší než růst vrcholu, je obyčejný ve východním Rusku a Sibiři do Japonska *.
* Podle moderních nápadů zemětřesení, která žijí ve Skandinávii, na severu Ruska a Japonska, patří do stejného druhu - obyčejný ostružiník. Propagace severu Sibiře a Japonska je přidělena jednotlivým poddruhům.
Naše narkotika není na severu Evropy, ale lze ji najít všude od Jutlandu po jižní Evropu. Neexistuje nikde ve velkých společnostech, ale většinou v párech nebo malých rodinách nebo s jinými ptáky. Nuthatch preferuje na jiných místech smíšené lesy vysoké nadmořské výšky, ve kterých je však i keř. Nebojí se lidí a často se nachází ve městě poblíž brány nebo ve stinných uličkách ve stejném množství jako v lese. V létě někdy osamělý stojící dub může k němu přilákat několik hodin a přinést mu vše potřebné pro život. Na podzim se stane posedlý touhou po cestě, jeho exkurze pro kořist se stávají vzdálenějšími. Nikdy neopouští stromy a jen v případě extrémní potřeby se rozhodl proletět prostorem, který jim byl zbaven.
Brhlík lesní (Sitta europea)


Brhlík jeho veselost a nepri- hotlivostyu silně srovnatelná s jinými ptáky. Pořád skákat nahoru a dolů na stromě, můj otec říká, pak mu kolem, pak běží kolem větví a visí na nich, slzy kus kůry stromů dutinky, to letí. A to vše dělá bez přestání, jen občas zastaví, aby se ozval.
Při lezení se matice tlačí proti kmenu a téměř vždy natáhne krk a tlačí nohy; jeho dlouhé měkké pero leží tak volně na sebe, že se zdá být hustý a nepříjemný. Jeho temperament však neodpovídá vzhledu.Jeho let je snadný, ale není příliš rychlý; velice roztahuje křídla a silně je vlní, často se třepotá. Obyčejně jamajka neprovádí malé lety. Není to proto, že to není schopen, ale proto, že se pohybuje od jednoho stromu k druhému, neměl by létat na dlouhou vzdálenost. Skutečnost, že letadlo není pro něho zátěž, je zřejmé ze skutečnosti, že ostružina velmi často letí kolem vrcholu stromu nebo z jedné hoře na druhou bez viditelné potřeby. Často musí létat bez odpočinku o jeden kilometr. Někdy stoupá stromy po dlouhou dobu a je těžké ho vidět, někdy se tak věří, že se otočí o pár kroků od člověka. Nuthatch je vždy veselý a zábavný, a pokud to někdy vypadá nudně, pak další okamžik dokazuje, že se nám to jen zdálo. Ve skutečnosti je nudný pouze tehdy, když onemocní. Nuthatch vytváří dojem silného, ​​mobilního a současně mazaného a šikana ptáka.
Jeho vyvolávající hlas je pískání, jasná "tu-tu-tu". Obvyklý zvuk, který publikuje a který nic zvlášť nevyjadřuje, je krátké a téměř slyšitelné, ale přesto ostré "síto". Navíc, někdy jsou tóny, které zní jako "tsirr-tweet-tweet-tweet". Jejich výkřik při páření se skládá z velice krásných hlasitých, pískaných zvuků slyšených ve velké vzdálenosti. V této výzvě jsou slyšet hlavně zvuky "tu-tu", ke kterým se připojuje "kew-kyu-tirr". Muž obvykle sedí na vrcholu stromu, odbočí vpravo a vlevo a křičí "tu"; Žena se zavře blíž k kmeni a odpoví "tvat". Pak oba létají společně, hrají se, honí se, projíždějí kolem vrcholku stromu, skákají na větvích, odkrývají veškeré své umění a navzájem se hlasitě volají.V tomto okamžiku jeden takový roztomilý pár dokáže oživit poměrně rozsáhlou plochu lesa.
Nuthatch se živí hmyzem, pavouky, semeny a bobulemi a také polkne velký písek, který podporuje trávení. Shromažďuje hmyz na větvích, hledá kůru v mechu nebo v trhlinách, nebo je zachycuje ve vzduchu a rychle se vrhne ze stromu, když hmyz letí. Jeho zobák není přizpůsoben kácení stromu jako datel. A ačkoli to může rozdělit poměrně velké kusy dřeva, to dělá jen malé deprese *.
* To není zcela pravda. U měkkého dřeva (olše, vrby) nebo polosuchých kmenů se matice otvírá dutinami. Pouze zdravé husté dřevo je pro něj nepřístupné.
Jezdí hmyz stejně snadno jako červený buk, lípa, javor, borovice a smrk, žalud, ječmen a oves. Zatímco kužele jehličnanů jsou pevně zavřené, nucenina nemůže dosáhnout osiva, ale pouze váhy jsou trochu za sebou, vytáhnou zrnka a jí je. Semena smrku, který jiní ptáci zřídka jedí, zřejmě velmi miluje. Když naše semínky dozrávají, jejich vrcholy se stávají oblíbeným místem ostružiníku. Padlé stromové semena se shromažďují od země, ječmen a oves se vyvedou z obilí a žaludy se rozdrtí předtím, než budou spolknuty. Ořechy z červeného buku a lipových semen jsou velmi snadno konzumovány a dokonce i zásoby z nich během krmení. Často jsem se díval na nenápadky na zatížených větvích červeného buku. Dva po třech zůstávají u buku bohatého na ořechy, střídají se tam, popraskané ořechy s zobákem a pak je odvezou na nedaleký strom; tady mají štěrbinu pro posílení matice.Dali je tam a drželi přední prsty, rozdělili se a zasypávali zrno. Pak vykopnou skořápku, přinesou si novou ořech a jedná stejným způsobem. Toto pokračuje často po celé hodiny a dokonce dny. Pád při těchto různých pohybech, to jest, létání tam a zpět, trhání a prasknutí ořechů, je docela příjemný pohled. S lískovými oříšky, s lipovými a javorovými semeny zachází stejným způsobem. S jemným smyslem pro zápach vždy oko správně určuje, zda je plná ořechu nebo je prázdná, což téměř nikdy nedělí píštěl. Rozštěpení lískového ořechu mu stojí za námahu; se semenem limetky, javoru a červeného buku je velmi snadné zvládnout. Má velmi podivný výraz, když odnese oříšku: drží si zobák, který musí odhalit docela těžce. Pozorování Naumann, brhlík setkání v zimě padl na zemi třešní a kostí se dostat na jadérko rozdělí je výše uvedeným způsobem. Někdy společně s titmouse hledá v zahradách semena slunečnice, drůbeže nebo konopí; poslední, jak se zdá, má zvlášť rád. Podle Snell, že jí dobře a jedovaté bobule perestupnya, takže někteří kluci proplétají větve tohoto rostlinného skvorechnitsy použitím zdálky viditelné červené bobule přilákat brhlík. Poté Gaiden poznamenal, že v zimě často nuthatch zvedl larvy buku ze země. Velmi nápadné výhony, kde tyto larvy žijí, vypadají jako kužel a často se nacházejí v obrovských množstvích na horní straně listů buku; Na podzim jsou hrdzavé a spadnou z listů. Nuthatch a titmice je pečlivě sbírají pod stromy, pak propichují díru v akutní části a extrahují larvu, která je v ní.Vyvrtat díru zároveň zpravidla tak nízké, že červ je sotva možné získat zobák a všechny pravděpodobné, že brhlík vytáhne svůj jazyk. Hayden zjistí, že je divné, že pták přestávky nahromadění není ta část, kdy larva uzavřen tenkou web a pevný dřevitou end „spíž brhlík, kde se staví své zásoby, -. Stále můj otec - jsou trhliny ve stromu, pak jakákoliv druhý slot, a pak dokonce i štěrbiny mezi dlaždicemi na střechách domů. pták nepřidá všechny matice na jednom místě, ale dodává jim jeden po druhém na různých místech, a to bez rodiny brhlík lesní 421 pochyb o tom, aby se zabránilo náhodnému zabíjet všechny své bohatství najednou. Jednou v místní oblasti se budu plazit komora pro jeho ořechy byla pokrytá doškovou střechou rolnické chýše. " Haake si všiml, že v zajetí přehozil semeno konopí do písku v kleci.

Hnízdo buduje svůj ostružiník vždy v depresích, obvykle v dutinách stromů a výjimečně v trhlinách skal a stěn. Tento chytrý pták velmi ochotně používá dutiny, vyřezávané dudy, které mohou být v tomto umění nazývány mistry. Nuthatch se však nelíbí, že vstup do svého domova je víc, než potřebuje, a proto se uchýlí k extrémně důmyslným prostředkům. Bird komentuje přes otvor, takže velmi malý otvor, přes kterého on sám mohl procházet „omítnuté brhlík, -. Říká mého otce na - nebo jíl, nebo lepkavá důvodu, že, podobně jako vlaštovky, zvlhčující, váže a lepí k sobě vláknité sliny. Ten si ve svém zobáku vezme kousek hlíny a na všech stranách ho obnaží slinami a tyčinkami, které potřebuje, takže práce se rychle pohybuje.Zdá se, že před vámi vidíte malého zedníka, který, aby zavřel vstup do svého bytu, přináší a posiluje kámen za kamením. Tato hliněná stěna má tloušťku dva nebo více centimetrů a po vysušení se stává tak silnou, že se její rameno, bez dláta, nerozbije.
Vstupní otvor, který je obvykle umístěn ve středu stěny, je kulatý a tak malý, že mu to sotva proniká. Pokud je hnízdo uspořádáno tímto způsobem, pak je zajištěno útokem; Pouze dudlík, bývalý majitel dutiny, někdy zničí stěnu.
V roce 1819 jsem sledoval, jak tento malý pták přizpůsobil pro sebe hnízdo černého dudáka. Ale sotva to způsobilo obtěžování, protože se zdálo, že se pár dudlíků stalo domovem nové generace. Žena se přiblížila k dutině, překvapeně pohlédla na stěnu jílu a v několika úderech ji zničila. Dokud brhlík není zamazhet díry v hnízdě, se často musí bojovat s množstvím ptáků, a často se vzdát. „Jack k závěru mého otce, v závislosti na velikosti dutiny má větší nebo menší objem a je lemován s velmi suchou a jemného materiálu. Nuthatches sbírat kusy Lisev buk a dub, stejně jako tenké kousky kůry borovic. to vše je tak volně ležet na sobě, je obtížné si představit, jak to navzdory skutečnosti, že ptáci neustále létat létat ven, koule ne spadnout s touto partou slupek. Člověk by si myslel, že jsou pohřbeni pod hromadou listí a tenkých skořepin. Najdeme tento ošklivý vrh 6-9 varlat 19 mm dlouhé a tlusté 14 mm na konci dubna nebo začátkem května. Jsou malované na mléčně bílé pozadí s velmi malou světlé nebo tmavé červené skvrny , které jsou pak ostře načrtnuté a poté přesně smazány.Oni jsou velmi podobní vejce dýně. Samice sedí na vejcích a inkubuje 13-16 dní. Nestlings, oba rodiče jsou hnízdí hmyz, a to housenky. Rychle vyrůstají, ale až do doby, než se naučili létat dobře, seděli v hnízdě. Po letu mají někteří rodiče, kteří je krmit, učit je a chránit před nebezpečím. Po moultu začínají ptáci samostatný život.
Život zvířat. - M .: Státní vydavatelství geografické literatury. A. Brem. 1958.