Rodina vyšplhala swifts

Rodina vyšplhala swifts - A ... Jaký je rodina vyšplhala swifts?

Ptáci této rodiny žijí ve východní Indii a umístil vedle ní ostrovy, Austrálii a Africe. Vyznačují se protáhlým kufru, krátké zobák, velmi dlouhých křídla, ve kterém je první dvě primární volby pero stejné délky vidlicový ocas, nohy, uspořádaného jako nohy vlaštovice, a nakonec hřeben na hlavě.
Jeden typ se nazývá jeho křik Klekh nebo chocholatý klechovití (Hemiprocne longipennis); jeho délka 18 cm, délka 15 křídla, ocasní 8 cm široká vytvořena z vyvýšené trsem peří na přední části hlavy, koruny, spodní krycí peří krku, ramen a krycí křídlo peří tmavě černo-zelené s mírným kovovým leskem .; Konce peří křídla mají ocelový odlitek; nadhvoste horní části těla a ocasní pera světle šedá, primárních a houští velké peří modročerné, a zadní Primární a houští peří mají zelený kovový lesk. Ušní oblast je zdobena tmavě hrdzavě červenou skvrnou; brada, krk, vole, krk a strana těla šedá; spodní krycí peří křídla jsou černě zelené; ocasní pera, tvořící hlubokou rozkrok, černé na základně zeleně, a na konci s modravým nádechem. Oči jsou tmavě hnědé, černé zobák, šedé nohy. Žena nemá červené místo u ucha.
V oblasti distribuce tohoto druhu se vztahuje i na Sunda ostrovech Jáva, Sumatra, Kalimantan, banky, stejně jako na Malajský poloostrov *.
* Popsaný Brem prostor se týká malých chocholatý swifts (Hemiprocne comata), vzhledem k tomu, Klekh přebývá také v Indii a poloostrově Indochinese. V tomto eseji, zdá se, že tam byl nějaký zmatek od počátku s ohledem na správný název latinský Klekh, a následně upřesňovány plochu jiného druhu, a dále jen jiný druh všechny stejné Klekh.
Všichni chocholata se liší od svých příbuzných ve způsobu života primárně uspořádáním hnízd. Žijí v džunglích a podobné lesní houštiny, zejména ty, které se nacházejí na pláních, dychtivě sedí na stromech. Jedním z indických druhů swifts zjištěno, podle Zherdona, někdy velmi početné stádo, ale obvykle v malých firmách, kde je chována drůbež nebo sedět na suché a holé stromy, zvedání, pak upustil topknot, nebo rychlé mouchu nejvíce ochotně v blízkosti vody; Během letu, křičí hlasitě, jako papoušek, takže dát si tento cry pozorovateli ještě před tím, než je vidí. Hlas indickým kořením přenášet slabiky „kiya-kiya-Kiya“, ale to může být slyšet pouze tehdy, když pták letí; Během stejného sedadle dala krátkou píseň, která se snažil projít slabiky „chifel-chafel-Klekh-Klekh“.
O způsobu hnízdění Klekh, které Malajci zvané Manuk Pedang (mechenosnaya pták), líčí Bechstein. „Tento pták staví hnízdo jako jedinečné a překvapivým způsobem, že jiné podobné slot lze jen stěží nalézt. Mezitím druhá rorýsi hnízdí v dutinách a praskliny kamenných zdí skal, tento pták vybírá místo pro zařízení hnízda samostatně stojící větve na vysokých stromech.Pokud je volba místa úžasná pro rychlé ptactvo, vztah mezi velikostí ptáka a jeho hnízda a vejcem je ještě překvapivější. Hnízdo jeho víceméně polokruhovitého tvaru a hmoty, ze které je vyrobeno, poněkud připomíná hnízdo salanganů, ale mnohem menší a plochější.
Hnízda měřená mě nebyla o šířce větší než 3-4 cm při hloubce 1 cm.


Klecho nebo Hemiprocne longipennis
Hnízdo je vždy spojeno s vodorovnou větví o tloušťce asi 2 cm, která tvoří zadní stěnu hnízda. je připevněn k boku a vypadá jako plochý podlouhlý polokruhový pohár, přesně takový, aby se vešel na jediné vejce. Stěny hnízda jsou velmi tenké a jemné, ne silnější než pergamen. Skládají se z peří, jednotlivých kusů lišajníku a dřevěné kůry; To vše je vylisován lepidlo, není pochyb o tom, jako Salangany, pták slin, a je třeba poznamenat, že z chocholatý swifts hnízda během stavebních slinných žláz výrazně oteklé. Malá velikost a křehkost hnízda jej nedovolí sedět na něm lepené: pták sedí na větvi a pokrývá své hnízdo a vejce v něm s břichem. Velikost vajíčka odpovídá růstu ptáků o délce přibližně 25 mm a tloušťce 19 mm. Má pravidelný oválný tvar, takže není možné rozlišovat tenký konec od tlustého. Jeho barva je světle zelenožlutá, která se následně stává ještě bledějším, takže na konci vejce vypadá bílá se slabým namodralým odstínem. Podle mých pozorování úředník bere dvakrát mladé a inkubace nastane krátce po druhém, v květnu a červnu, ale pták nepoužívá oba stejné hnízdo.
Vzhledem k zjevné nesrovnalosti mezi velikostí ptáka a hnízda jsem byl zvědavý, že jsem viděl kuřata, která se několik dní po vylíhnutí pravděpodobně nedostala do malého a křehkého hnízda. Jak jsem čekal, mládě se nemohlo vejít do hnízda a brzy se stalo velmi přeplněným. Potom se dostal ven a zaujal stejnou pozici jako inkubační žena, tedy seděla na větvi a jen se na břiše opřela se svým žaludkem. Sedící v takové bezmocné postavení na větev, ptáče by se snadno stát obětí každého z dravých ptáků, jako vrány a jiní, kdyby nebyla skryto před očima jejich velmi zvláštním způsobem, připomínající v některých ohledech se situace děsily Bitterns. Hnízdící nejenže opustit své místo na větvi tak dlouho, dokud to není dospělý, ale jen vidět něco podezřelého, instinktivně zvedá krku nahoru, přitlačí k feně, takže nohy neviděl nahohlivaetsya av této poloze sedí nehybně : pak je velmi snadné přehlédnout mládě a vzít na uzel potažené lišejníků, jako jeho ocas, který se skládá ze směsi tmavě zelené, bílé a hnědé peří, překvapivě podporuje pohled podobný podvod. Dokonce i když bylo mládě skoro dospělá a objednal jsem si uřízl větvičku s hnízda, vzal výše uvedenou pozici a tiše sedět, aniž by vykazovaly známky života, zatímco ostatní mláďata v tomto případě široké otevřenými ústy a křičet nahlas. „

živočišné říše - M .: Státní vydavatelství zeměpisné literatury A. Brem 1958.