Rodina podkov

Rodina podkov je ... Jaká je rodina podkovy?

(Rhinolophidae) *
* Rodina zahrnuje jediný rod, s asi 70 druhy. Komplexní uspořádání kožních výrůstků na papule všech představitelů rodiny umožňuje rozlišit druhy a osvědčuje jemnost echolokace. Podkonosy létají uzavřenými ústy a vydávají ultrazvukové signály nosními dírkami. Většina druhů je přísně noční netopýři, P odkovonosy společná pro všechny tropických a subtropických oblastech východní polokouli, jít jako daleký sever jako Japonsko, na Britských ostrovech, na pobřeží Baltského moře, Krym horských soustav, na Kavkaze a ve střední Asii. V Rusku existují na Kavkaze a v Císaucasii malé kolonie (od desítek do 500 zvířat) čtyř druhů podkovy.
V podkovi dobře vyvinuté nosní tvoření sestává ze tří částí: podkovy, podélného hřbetu ** a lancety.
* * Tento hřeben se obvykle nazývá "sedlo".
Podkova začíná v horní části tlamy, obklopuje nozdry ležící na nosu v hlubokém koženém záhybu a končí bočními větvemi v blízkosti očí. Protáhlé hřeben stoupá ve středu podkovy za nosních dírek a je před rozšířené boční plochy a za drážky sedlového tvaru, kde končí s vyčnívajícím hrotem. Stojící přes čelo koženou lancety stoupá mezi zadním okrajem oka pod větví podkovy a má na každé straně vynikající průměr tří prohloubení čar, které jsou od sebe navzájem odděleny prostřednictvím příčného žebra.Ucho je mnohem jednodušší, neexistuje žádný kožený vyvinutý tragus. Podkonosy mají široké a poněkud krátké létající uši, takže se krutě krčí a křídly je létají méně než jiné druhy.
Jeden z běžných druhů podkovy je malá podkova (Rhinolophus hipposideros); patří k nejmenším z našich netopýrů. Celé tělo je dlouhé 6 cm a rozpětí křídel je asi 22 cm. Vlna je světlá, bělavě šedá, trochu tmavší od vrcholu, než zespodu. Malá podkova je rozložena na severu dále než ostatní listoví jedlíci. V Evropě se podle Kocha setkává z břehů severního a baltského moře do Středozemního moře az extrémního západu Evropy na Kavkaz; v Německu nejsou místa vůbec a na místech se nachází velké množství.
Tato podkova je méně citlivá na změnu klimatu a počasí než její kongenery, ale nepřechází snadno do chladného, ​​vlhkého počasí; pro denní odpočinek vždy nalezne chráněná místa, a proto je daleko do hlubin dolů a jeskyní. Zimní hibernace trvá dlouhou dobu, nicméně v závislosti na okolnostech to může být viděno u prvních netopýrů, kteří předčasně odcházejí ze svých přístřešků a těch, kteří letí pozdě; tam jsou také ti, kteří pozdě spí a odcházejí brzy. Tento rozdíl v době nástupu a konce hibernace se zdá být neurčen podle věku, ale spíše podle pohlaví zvířat; Koch nalezl v hibernaci velmi brzy na podzim většinu mužů a v pozdním jara - ženy; některé exempláře podkovy kravy přerušují zimní hibernaci, jiné ne.
V létě žijí malé podkovové lusky hlavně v podzemních jeskyních, ve starých zhroucených ledovcích, v dolech a v neobývaných budovách.A letní i zimní hejna jsou shromažďovány, ale ne tak velké masy jako ostatní netopýři a každé zvíře visí samostatně, ale ne nudný. V klidu visí na zadních nohách a lehce se zabalí do létajícího bubínku; během zimní hibernace tak těsně zabalené, že to může být vzato více pro houbu než pro netopýr. Ve světlé letní den, kdy podkova spí, bez mřížky není snadné chytit, protože když se přiblížil muž, rychle probudí a odletí. Při probuzení neustále vrtěl hlavou na jednu nebo druhou stranu, čichání kolem, olizuje sám sebe, vyhlazený, chytat ve svých vlasových parazitů.
vrápenec - nejživější, pěkný a zábavný našich netopýrů, ačkoli létání není příliš chytrý, velmi pomalu a nízko nad zemí. Bohužel, otroctví nemůže stát; jako většina druhů této rodiny, je velmi podrážděný, vzrušený, když je dráždí nebo se dotýká; kvůli podrážděnosti začíná krev proudit z nosu a zvíře často umírá.
Home podkova potravin - hmyz, nikoliv pokrytý tvrdou kůží: .. malé můry, mouchy, atd.
Ještě častější větší podkovy (Rhinolophus ferritmeqiiimtm). jeho délka těla dosáhne 5, 5 cm, ocas - 3, 5 cm, rozpětí křídel - 33 cm nosní nahromadění je velmi vysoká .; ucho je také poměrně velké; vlasy husté a dlouhé; barva mužů je nahoře jasně šedá s bělavými kořeny vlasů, zespodu - světle šedá; u žen ze shora - světle načervenalohnědá, a od červenkastě šedá. Podkovové keře se nacházejí většinou ve střední a jižní Evropě, nacházejí se v Asii na libanonských horách. Na horách v létě se zvedají do nadmořské výšky 2000 metrů.


Velké podkovy (Rhinoloplms femimequinum)
Žijte ochotně ve skupinách; někdy spojit s příbuznými druhy. Pro zimní hibernaci a denní spánek zvolte obvyklé místo, jako všechny ostatní netopýry *.
* Kvůli tvrdě skeletu pásů končetin se podkovy s obtížemi pohybují na vodorovných plochách, takže spí v úkrytech s širokými vchody, do kterých lze létat a okamžitě viset na stropě.
Na jaře se velkou podkovu rozjíždí brzy, v zimě letí pouze příležitostně a pozdě v noci.
Let z důvodu širokých, ale krátkých křídel se nerozlišuje obratností; nikdy nevychází zvlášť vysoko.

Život zvířat. - M .: Státní vydavatelství geografické literatury. A. Brem. 1958.